Fedora geïnstalleerd
07 04 2017 Fedora Workstation gnome 3 maar nu geïnstalleerd. Linux Vrienden zijn enthousiast over deze versie een dochter van het betaalde RedHat distro. Betalen hoeft voor deze prachtige versie niet. In onze Linux varianten is te zien dat eerdere pogingen totaal mislukt zijn. Workstation (Afbeelding) werkt in ieder geval perfect. Om te beginnen is alles anders dan we gewend zijn in Linux Mint, of liever gezegd het werken met mate – xfce – lxde versies. Die lijken min of meer in gebruik op Microsoft Windows Vista en Windows 7. Deze extra pagina maken we op een Dell Latitude | E5500 echt niet de snelste op dit moment.
Het is even wat werk om alles naar eigen wensen in te richten. Vergeet niet om eerst te zien of er updates staan te wachten.
YouTube werkt al direct.
Schijven (Al voor geïnstalleerd)
Talen niet volledig in Fedora
Het eerste wat opvalt na de eerste reboot is de taal NL die niet volledig is maar gemixt is met UK. Open Software en vul in het zoekvenster Local, scroll naar beneden en installeer de juiste taal (Dutch). Na het herstarten van Fedora is het alleen Nederlands. Alleen in Firefox nog in voorkeuren UK wegvinken. Firefox\voorkeuren\inhoud\talen.
Sneltoetsen aanmaken
Een echte deskundige heeft geen muis nodig om een computer te bedienen. Alles kan in feite met het toetsenbord worden uitgevoerd. De eerste computer-systemen hadden geen muis. *De muis werd in 1963-1964 ontwikkeld door Douglas Engelbart en William English aan het Stanford Research Institute *Bron-wikipedia.
De mogelijkheden om zonder muis te werken zijn onbeperkt. Fedora laat het gebruik van Cairodock of Plank niet toe. Dus om snel instellingen of Firefox te openen is een gedoe. Met Instellingen Toetsenbord sneltoetsen gaat het snel en met gemak. De toetsen zijn naar eigen smaak in te stellen. De eerste zeven hebben Linux Vrienden zelf gekoppeld. De rest zijn algemeen en te gebruiken voor alle Linux en Microsoft systemen.
Schakelen naar werkblad 1 Alt + 1
Schakelen naar werkblad 2 Alt + 2
Een schermafdruk opslaan in Afbeeldingen Alt + p
Naar Instellingen Alt + i
Persoonlijke map Ctrl + e
Webbrowser starten Alt + b (b van browsen)
Zoeken Ctrl + s
Sneltoetsen algemeen te gebruiken voor Microsoft en Linux
Ctrl alt Delete Afsluiten of afmelden
Venster sluiten Alt + F4 (Ontsnappen uit een actief venster)
Alles selecteren Ctrl + a (Controleer alles)
Kopie maken Ctrl + c (Kopieer alles)
Plakken Ctrl + v (Verder gaan in de map waar de kopie heen moet)
Videolan home voor Fedora
VLC mediaplayer is nodig om bijvoorbeeld live naar NPO uitzending gemist enzovoort te kijken. Fedora mist de plug-ins daar voor. Dat heeft te maken met rechten waar RedHat verre van blijft. VLC zit niet meegeleverd in het software pakket. Gebruiker moet in de aanwezige terminal van Fedora root opdrachten uitvoeren. En dat natuurlijk geheel op eigen risico!!!.
Bekijk de hier onder staande opdrachten, kopieer en plak ze één voor één.
De eerste $> su – (moet uw root wachtwoord ingevoerd worden)
$> su –
#> dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm
#> dnf install vlc
#> dnf install python-vlc npapi-vlc (optionals)
Lukt het niet of gaat dit te ver? Kom na gemaakte afspraak langs en Linux-Club doet dit gratis.
Fedora Linux software
Linux Vrienden hebben extra software geïnstalleerd met Software van Fedora. Simpel een kwestie van invullen wat gewenst is. Wij hebben binnengehaald,
- Gimp (Fotobewerking).
- Qbittorrent (Peer tot Peer) Standaard staat de ingebouwde zoekfunctie uit!
- Afstelhulp (Thema en voorkeuren aanpassen)
In Software is voor ieder wel iets te halen. De keuze is enorm en van goede kwaliteit. In vergelijking met Ubuntu blijft het binnen de RedHat grenzen, Ubuntu is zo naar eigen hand in te stellen zo dat het soms niet als zodanig te herkennen is. Alles kan veranderd worden, Fedora is en blijft Fedora waar de aanpassingen beperkt blijven en alleen de bedienings-functies een weinig bijgesteld kunnen worden. Als gebruiker een open venster naar de taakbalk wil minimaliseren verdwijnt het uit beeld. Hier het voorbeeld hoe verdwenen vensters weer op te halen voor gebruik. Openen kan door met de muis links bovenin te gaan staan (Echt helemaal de hoek in duiken) Het scherm met alle geminimaliseerde vensters komen in beeld. Klik op een venster waar in gewerkt moet worden. Vergeet niet een venster echt te sluiten als het niet meer nodig is.
Libre Office instellingen aanpassen.
Open writter en klik opties open. In het geopende venster scrollen naar “Laden\opslaan\aanpassen” Voor ieder onderdeel opslaan als: veranderen van ODF naar Microsoft Word 2007-2013 XML Waarschuwen bij niet opslaan on ODF – of standaard instelling. Staat aan gevinkt, als die waarschuwing overbodig is in uw geval is wegvinken de beste optie.
Voor alle onderdelen moet nu de juiste extentie van Microsoft worden veranderd van ODF naar Microsoft, met uitzondering van HTML bastanden. HTML berichten openen altijd met een browser zoals Firefox – Google – Safari – Explorer. Nu kan een microsoft gebruiker berichten openen, bewerken of lezen. Libre Office opent MS bestanden wel. Microsoft alleen de aangepaste ODF naar Microsoft extensies. Juiste omzettingen staan hieronder.
- Hoofdocument: Tekst – Versleuteling kiezen (Hoofddocument)
- Werkblad: Microsoft Excel 2007-2017 XML (macro ingeschakeld)
- Presentatie: Microsoft PowerPoint 2007-2016 XML (Automatisch afspelen)
- Tekeningen: Flat XML ODF Drawing
- Formule: MathML 1.01
Tot slot: voor een ieder die iets anders wil! Fedora is een goed alternatief. Even wennen en werken in een betrouwbare werkomgeving. Wij gaan Fedora zeker gebruiken. Afsluitend hier de prestatiemeter, het systeem lust wel behoorlijk wat geheugen.Van onze 2 GB ram blijft desondanks nog genoeg over om Live TV te kijken. Punten? 10 uit Tien voor live en geïnstalleerd met twee duimen omhoog
Announcing the release of Fedora 28. 01 05 2018
The Fedora Project is pleased to announce the immediate availability of Fedora 28, the next big step on our journey to the exciting Fedora 28 released in may. *Bron Fedora