Helemaal gratis, waar leven ze dan van? In principe van wellicht sponsering, reclame of donaties. Tussen al die software zitten aanbieders met grote namen. Neem de eerste in rij: Mozilla Firefox. Deze aanbieder staat in de top vier van de meest gebruikte browser. Google geeft geen ondersteuning meer voor Linux. Safari van Apple. Internet Explorer – Microsoft Edge. Ook in de top vier Mozilla Firefox. Deze staat mee geïnstalleerd in Linux Mint, maar is een onafhankelijk bedrijf. Dat kan alleen om dat Mozilla de broncode heeft vrijgegeven aan de Linux community. Zo zijn Linux gebruikers verzekerd van een veilige internet browser. Wij gaan na dit betoog verder met een opsomming van freeware die geschikt is om te gebruiken binnen Linux. Tevens een link naar de home pagina van al die aanbieders.


.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.


Onboard

OSK On Screen Keyboard is de Microsoft benaming. Een onmisbaar hulpstuk bij tekstbewerking of als het eigen toetsenbord buiten-werking is om welke reden dan ook. Geopend staat rechts in de taakbalk het OB pictogram actief.  Met een linkermuisklik is onboard te minimaliseren of te openen. Rechtermuisknop klikken om te kiezen, onboard weergeven – Voorkeuren – Help – Afsluiten. Zo is het in voorkeuren mogelijk het thema aan te passen, lettertype, klein, groot, f-keys zoals in ons voorbeeld te zien is. Klik hier voor het Synaptic voorbeeld. Hier voor Menu-Toepassingen.


Calibre Bibliotheek

Amazon – Kobo – BolCom. Grootwinkel bedrijven met een groot aanbod digitale boeken. Met deze Calibre heeft u geen e-book nodig. Lezen kan met de laptop. Er kan gekozen worden voor één of twee pagina’s tegelijkertijd net als met een boek van papier. pdf bestanden worden ook gezien. Met het programma Qbittorent zijn duizenden gratis e-pup boeken te downloaden. Vul bij het zoeken in (Gratis boeken) en wacht op het gevonden resultaat. Geheel legaal. Er is voor ieder wel wat. Van tijdschriften tot handleidingen. Klik hier en bekijk de nog lege bibliotheek. e-pup of pdf binnen. Klik voor de eerste maal met een rechtermuisknop en kies voor openen met Calibre.


Synaptic pakkettenbeheer

We gaan er van uit dat lezer Synaptic nu weet te vinden. We gaan Qbittorrent installeren. Als de wizard met daar in het pakket gevonden is klik dan op geselecteerde pakket installeren. Wacht rustig af op voltooid melding. Sluit Synaptic en zoek qbittorrent op in het menu hoofdstuk internet. Geopende qbittorrent op het bureaublad zoek dan naar Beeld en vink zoekmachine tonen aan. Ga nu op zoek naar wat u nodig heeft. Bijvoorbeeld books. De binnen gehaalde downloads komen in de map downloads. Tussentijds stoppen kan maar dan moet er eerst op de pauzeknop gelijkt worden. Als de computer weer aangezet is klik dan Qbittorrent open en klik op hervatten van de download(s). Het is mogelijk meerdere downloads tegelijkertijd binnen te halen. De snelheid is dan wel wat langzamer. Er kan ook gekozen worden voor één download en als die binnen is voor de volgende.


BlueGriffon

BlueGriffon HTML bewerken. De eerste websites van CCV zijn gemaakt met Kompozer en dat is de voorganger van BlueGriffon. Kompozer had een slogan: “wat je ziet is wat je krijgt”. Dat is met BlueGriffon al wat minder. De makers van Kompozer zijn gestopt met onderhoud van de beveiligingen en dat had weer tot gevolg dat Linux Kompozer uit de pakketten heeft geschrapt. In LinuxMint Rosa zat BlueGriffon er nog bij. Nu helaas ook niet meer. Met een omweg is installatie wel mogelijk. Via de downloadpagina zoeken naar Bluegriffon voor Linux. Download de .tar kies voor Ubuntu x64 of x32 laatste versie. Gratis maar als gebruiker wat meer opties wil gebruiken moet er worden afgerekend. Als WordPress geen optie is maar er moet lokaal een website in html gemaakt worden is BlueGriffon een optie. Wij zoeken veelvuldig naar een goede vervanger van het oude Kompozer maar er zit niets anders op dan BlueGriffon te gebruiken, Altans  voor Linux gebruikers. En het spreekwoord luid: alles went. Installatie methode: GDeb pakketteninstalleerder . De betaalde versie is hoogstwaarschijnlijk wel zo goed. Bezoek onze pagina gemaakt met BlueGriffon uit 2015.


Gimp 2.8

Een fantastisch stuk software van hoge kwaliteit. Je kan wel zeggen voor duizenden gebruikers onmisbaar. Geschikt om te gebruiken in; Windows all – Apple – Linux. Ook de afbeeldingen van onze website zou zonder Gimp minder fraai zijn. En nog gratis ook. Voor amateur tot professioneel te gebruiken. Natuurlijk is het wennen zeker voor Adobe fotoshop fans die omdat het gratis is het niets vinden. Wij zijn in ieder geval dankbaar dat de makers Gimp ter beschikking stellen en nog wel als freeware. Donaties zijn altijd welkom. Klik hier voor het Gimp venster. GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program.


Libre Office 2017

Iedereen wil Microsoft Office, tot dat bekend is wat het kost. Dan maar Open Office of beter nog Libre Office, en maar afzien van Microsoft Office want Libre Office is gratis en een grandioos stuk gereedschap. Bij Linux-Vrienden werken we er al van af de eerste dag mee. Lekker legaal, maar ook nog eens simpel in gebruik. Werkelijk alles van tekst tot factuur berekening kan met Libre Office gemaakt worden. We benoemen enkele verschillen:

  • Tekstdocument (In windows .docx)
  • Werkblad (Excel)
  • Presentatie (PowerPoint)
  • Tekening (Visio)
  • Formule (Math)
  • Database (Microsoft Access)

Zoals in de afbeelding (klik hier) te zien is werkt Libre Office in Windows Apple en Linux). ODF veranderen naar “Microsoft Word 2007-2013 XML (.docx)” Libre Office slaat bestanden standaard in: ODF op.


Pinta fotobewerking

Ook wel de kleine broer van Gimp genoemd. Simpeler in gebruik en iets minder mogelijkheden. Maar wel enkele die niet in Gimp aanwezig zijn en andersom. Beginnen met een lege 800 x 600 pix. En laag voor laag afbeeldingen van de Linux freeware invoegen. Tot slot een tekst er onder en de Pinta collage is gereed. Kijk ook even op de homepagina van Pinta wat geïnstalleerd is met Softwarebeheer binnen Linux. Alle pictogrammen in de Pinta afbeelding zijn afkomstig van freeware die vrij te gebruiken is binnen Linux, sommige freeware is ook geschikt voor gebruik in Apple en Microsoft.


Glabels Etiketten

Een CD-label (weinig keus) of een visitekaartje maken? Glabels een prima stuk gereedschap om een goed uitziend kaartje te maken. In het begin wel even wennen aan de instellingen. Allereerst naar een kantoorhandel voor de juiste stickervellen. De meest gebruikte Herma – Zweckform – Avery. zitten zeker in de database van Glabels. Een handige tip? Kijk eerst even in de database en schrijf op wat er besteld moet worden. Noteer het type en het nummer op en ga daar mee op zoek. Kijken in de winkel wat er op voorraad is kan ook. Thuis even speuren of het overeen komt. Zo voorkomen we een miskoop. Die dozen zitten dicht geseald, ruilen als de verpakking is open gemaakt gaat niet.

Te lastig? Open Libre Office en selecteer Writer Het pad: Bestand/nieuw en kies visitekaartjes.


Dukto voor intern netwerk

Dukto Netwerk in huis geschikt voor: Windows. Apple. Smartphone. Linux. Iedere laptop of computer waarmee gebruiker bestanden van en naar wil kopiëren moet een Dukto geïnstalleerd hebben. Wij bij Linux-Club gebruiken Dukto al enkele jaren en hebben daar veel baat bij. Duktu staat niet bij de Linux pakketten of softwarebeheer. Vraag Linux-Vrienden of Dukto mee geïnstalleerd kan worden.

*
•No server or internet connection needed
•Zero configuration
•Clients auto-discovery
•High speed file transfer
•Multi-OS native support
•Portable version available
•Multi files and folders transfer
•Transfers log
•Send and receive text snippets (eg. useful for sending URLs)
•Open received files directly from the application
•Windows 7 taskbar integration with progress and transfer indicator
•Show your IP addresses on the IP connection page
•Full Unicode support
•Metro style UI
•Free and open source  *Tekst van dukto.

De internationale Linux gemeenschap geeft het dringend advies nooit software buiten de officiële kanalen te gebruiken. In dit speciale geval Dukto voegen wij daar bij het advies aan toe: Als je maar weet waar je mee bezig bent.
Download de .tar van xubuntu. In downloads klik met de rechtermuisknop; open met GDeb pakketteninstalleerder vul wachtwoord in en wacht tot de installatie is afgerond. Dukto scherm.  Dukto vinden in het menu.

 

 

Cairo Dock inrichten en automatisch mee laten opstarten.

Een handig mooi uitziend desktop-dock in de stijl van Apple 3d-dock. In iedere Linux versie staat een hulpmiddel om opstarttoepassingen in te voeren. Cairo Dock wil niet automatisch mee opstarten, wij gaan uitleggen hoe het pad loopt. In Ubuntu zoeken naar Systeemgereedschappen\Voorkeuren\Opstarttoepassingen klik op toevoegen om een nieuwe starter aan te maken Klik hier.  De snelkoppelingen van alle geïnstalleerde programma’s staan in: Computer\Bestanden\usr\bin in die map staat alle software. Scrol nu naar: cairo-dock (203,2 kb)  In het venster Sessie en opstarten klik nu  op toevoegen voor het in te vullen pad /usr/bin/cairo-dock    Kijk hier naar een desktop met Cairo Dock geïnstalleerd. Samen met de voorbeeld afbeelding gaat het lukken.



Qbittorrent

About qBittorrent
The qBittorrent project aims to provide an open-source software alternative to µTorrent.
Additionally, qBittorrent runs and provides the same features on all major platforms (Linux, Mac OS X, Windows, OS/2, FreeBSD).
qBittorrent is based on the Qt toolkit and libtorrent-rasterbar library. *Bron Qbittorrent 24 07 2017

Linux Vrienden krijgen regelmatig vragen over de zoekmachine die niet zichtbaar is.

Klik hier voor een screenshot met voorbeeld. Vrij eenvoudig op te lossen. Beeld\Zoekmachineaanvinken. Klaar!



Linux nieuws. Alles over Linux. Lees hieronder verder.