Sabayon KDE
Deze press release heeft Linux Vrienden nieuwsgierig gemaakt.
Opgestart met een USB stick zitten we in live mode.
Het eerste wat opvalt is Kwallet (portefeuille) voor sleutelbossen welke misschien wel veilig zijn maar bijzonder irritant. Wij hebben tweemaal op Enter geklikt wat betekend 2 x niets! Geen sleutelbos gezeur, zeker niet in live mode totaal onnodig. Linux is veilig genoeg het zonder Kwallet te doen. Bij alles wat je doet om het portefeuille wachtwoord vragen. Als het er eenmaal in staat is het heel lastig te verwijderen.
Wat werkt niet en wat wel?
WIFI en Wlan beide niet gezien, dan een USB dongel van realtek en die pakte. Test laptop is een Dell Optiplex.
Eenmaal internetverbinding het volgende. YouTube en Uitzending gemist NPO beide goed.
Printer gevonden, onze HP netwerkprinter. Is boven verwachting want de meeste live distros pakken hem niet.
Tot zover onze bevindingen aangaande het Live gedeelte. Linux Vrienden werkt nog aan de geïnstalleerde versie van Sabayon 16.11.
Verder met de installatie.
Waar Linux Vrienden tegen aan liepen. Tijdens het installatieproces moeten er zaken ingevuld. zoals root wachtwoord en gebruikersnaam. In bijvoorbeeld Ubuntu is dat geregeld door middel van in beeld springende wizards. In ieder venster wat dan voorbij komt is het invullen van gegevens noodzakelijk anders kom je niet verder. Sabayon heeft gekozen voor een alternatieve werkwijze. In bovenstaand voorbeeld “Gebruikersinstellingen”
- ROOTWACHTWOORD (Administrator)
- GEBRUIKER AANMAKEN (User zonder root rechten)
- TOETSENBORD INDELING (BIJVOORBEELD AZERTY LAYOUT)
In het begin tijdens de installatie moeten deze zaken één voor één worden ingevuld. Handmatig de onderwerpen openklikken en invullen wat nodig is. Sabayon wijkt hiermee behoorlijk af van de normale gang van zaken die de meeste bekende Linux versies gebruiken.
Let op !!! Niet vergeten want het systeem zal nooit opstarten zonder aangemaakte administrator en gebruikers namen plus wachtwoorden.
Hier eindigt onze kennismaking met Sabayon 16.11 en weten we meteen weer waarom Linux Vrienden iets tegen KDE heeft. Met uitzondering van Kubuntu! Wij willen altijd zo als de meeste gebruikers toepassingen ophalen omdat we nu eenmaal gewend zijn aan die vrijheden binnen Linux. Voorbeeld is Gimp zoeken en nog eens zoeken maar geen antwoord vinden. Gimp is aanwezig (Packages van Sabayon) maar in geen velden of wegen een download mogelijkheid. Een distro met gebruiksaanwijzing? Zonder die er bij te leveren. Tot slot, voor de Live USB uitvoering 9 uit tien punten! Geïnstalleerde versie ruim onvoldoende mede door gebruikers onvriendelijk te zijn en het gemis om de mogelijkheid volledig Nederlands in te stellen met Synaptic.