Suse Leap 42.2
{Gnome versie Leap bekeken}
Met deze versie bevestigt Suse Leap 42.2 onze eerdere melding dat we te kort hebben gekeken.
Suse Leap 42.2 is geen live versie er moet gelijk worden geïnstalleerd.
Suse werkt uit de box (Afbeelding) zo goed als klaar. Als eerste, zoals lezer al gewend is de broodnodige updates van het systeem zelf wat ongeveer 20 minuten in beslag nam. Verder met instellingen voor het tweaken met afstelhulp. Neem hier even tijd voor, door iets in te schakelen kan je direct het effect zien. Bevalt dat niet gewoon weer uit. Firefox is de standaard ingestelde browser, voor YouTube hoeft niets te worden gedaan werkt zonder probleem.
Tijdens het surfen merk je dat er veel Engelse pagina’s worden voorgesteld. Dat willen we natuurlijk niet. Open de afbeelding links om te zien wat daar aan te doen is.
Live TV kijken is met Suse lastiger, er moet uitgeweken worden naar derde partijen met de nodige plug-ins zoals Adobe flash. En dat gaat gebeuren geheel op eigen risico in root mode, wachtwoord invoeren. Adres-package Installeren als root.
Even lastig maar vooral niet bang zijn. Als het misloopt begin je gewoon weer opnieuw. NPO gemist kan nu bekeken worden.
{Videolan Home}
VLC zit niet in de portefeuille van Suse Leap. We zullen deze multi mediaplayer van buiten naar binnen moeten brengen en wel als administrator met root rechten in de aanwezige Suse terminal. En natuurlijk weer voor eigen risico. Let goed op: Regel voor regel kopiëren en in de terminal plakken gevolgd door op enter te klikken.
sudo zypper ar http://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/Leap_42.2 VLC
sudo zypper modifyrepo –refresh VLC
sudo zypper –gpg-auto-import-keys refresh
sudo zypper –gpg-auto-import-keys install –from VLC vlc
Tientalen, nee honderden internet radio stations, en ze werken allemaal want ieder station wat er tussen staat is online.
{Sneltoetsen aanmaken}
Bijzonder handig hulpmiddel om snel Firefox te openen of bestanden in te zien.
De mogelijkheden om zonder muis te werken zijn onbeperkt. Suse Leap laat het gebruik van Cairodock of Plank niet toe. Dus om snel instellingen of Firefox te openen is een gedoe. Met Instellingen Toetsenbord sneltoetsen gaat het snel en met gemak. De toetsen zijn naar eigen smaak in te stellen. De eerste acht hebben Linux Vrienden zelf gekoppeld. De rest zijn algemeen en te gebruiken voor alle Linux en Microsoft systemen.
Schakelen naar werkblad 1 Alt + 1
Schakelen naar werkblad 2 Alt + 2
Een schermafdruk opslaan in Afbeeldingen Alt + p
Naar Instellingen Alt + i
Persoonlijke map Ctrl + e
Hulp Alt + h
Webbrowser starten Alt + b (b van browsen)
Zoeken Ctrl + s
Sneltoetsen algemeen te gebruiken voor Microsoft en Linux
Ctrl alt Delete Afsluiten of afmelden
Venster sluiten Alt + F4 (Ontsnappen uit een actief venster)
Alles selecteren Ctrl + a (Controleer alles)
Kopie maken Ctrl + c (Copieer alles)
Plakken Ctrl + v (Verder gaan in de map waar de kopie heen moet)
{Libre Office 2017}
Kijk goed naar het pad om de instellingen te veranderen naar Microsoft extensies.
{Suse Leap 42.2 Toepassingen}
Boordevol meegeleverde programma’s.
Alle geïnstalleerde software staat hier in dit venster, let op 2 pagina’s vol.
{Plank met automatische opstart}
Zoeken en nog eens zoeken naar iets wat eigenlijk zo simpel is dat je er gewoon overheen kijkt. Gebeurt CCV ook. Na een avondje zoeken op forums, YouTube en surfen naar Opstart Toepassingen op een zaterdagavond, niets gevonden waarmee we verder konden zat er niets anders op dan te sluiten. Nu paaszondagmorgen verder gegaan en binnen een paar minuten viel het oog opeens in Afstellingen op Opstarttoepassingen. Het kwartje is gevallen Plank start nu mee op.
Toch verbazing dat er op forums tijdens het surfen er geen enkele goede tip te vinden was. Gezocht in Nederlands en Engels. Een paar voorbeelden, Application Launcher – Startup manager – Opstarttoepassingen, en zo meer. Opgelost!
{Epiloog}
Wat een prachtig stuk werk is Suse Leap 42.2. Als eerste: taal die na de eerste opstart meteen in het Nederlands is. Maken wij van Linux-Club niet vaak mee. Van erg tot heel slecht zien we vaker. Een pluim is hier op z’n plaats. Dan de drivers, alles in orde. Stabiliteit en zuinig met rekenkracht. Wij hebben deze Distro hoog staan. Hoger dan 10 uit tien kan niet al zouden we dat wel willen. Drie dikke duimen van Linux Vrienden zijn ruimschoots verdiend
26 07 2017 openSUSE Project released openSUSE Leap 42.3