Chromebook daar hebben we inmiddels wel van gehoord. Een laptop met een Google besturingssysteem. Kost tussen € 235,00 en € 400,00. Werken in de Cloud, steeds meer gebruikers doen het. En waar is waar, inloggen met het Gmail account en werken in je eigen wolk. Een wifi of lan verbinding is nodig anders zijn bestanden onbereikbaar.

Linux Vrienden zijn op het idee gebracht tijdens het zoeken naar een vervanger voor Cub Linux een imitatie van Chromium (Voorganger van Chromixium) waar geen support meer voor is.

Op deze website van ArnoldTheBats leren we hoe we ChromiumOS op een ouder systeem werkend kunnen maken.

Er zijn voorbereidingen en apps nodig:

  1. Het ISO bestand van Chromium        (Screenshot van downloadpagina)   
  2. 7Zip    (Screenshot 7Zip voorbeeld)
  3. Win32 Disk Imager        (Screenshot download pagina)
  4. Een USB externe harddisk

ChromiumOS zit verpakt in een 7Zip  bestand wat eerst moet worden uitgepakt naar een .img bestand. en klaar is voor Win32 Disk Imager.  Let op, in ons waar de uitgepakte .img heengaat, in ons voorbeeld pakt 7Zip uit naar de Downloadmap.

Wij bevelen aan om de ISO met Win32DiskImager op een USB Harddisk te zetten. Een USB stick is veel te langzaam ondervonden wij tijdens het testen aan den live. Niet vooruit te krijgen.

Wel goed opletten dat de juiste schijf staat aangevinkt. Het is nooit C:\ in de afbeelding zien we “Doelapparaat” D:\  Goed kijken en als je zekerheid hebt dat D:\ de USB harddisk is? Klik dan op “Schrijven” nu is het wachten op gereed.


Alles gelukt, nu de eerste opstart met ChromiumOS. Wat we niet moeten vergeten een Gmail account met wachtwoord waarmee kan worden aangemeld.

In deze wizard kiezen voor:

  1. Taal
  2. Indeling voor het toetsenbord
  3. Lan of  Draadloos internetverbinding (voor WIFI de SSID en wachtwoord)

Mocht 15 GB niet genoeg zijn? Bezoek dan de Google pagina met aanbiedingen voor meer Cloud ruimte.


Wat een sensatie! ChromiumOS met vooral respect aan ArnoldTheBats die de weg heeft vrijgemaakt om hobbyisten van de straat te houden. CCV steekt twee duimen op, 10 uit tien