17.04 is het volgnummer van deze release. Er is al melding gemaakt dat 32 bits versies stoppen. ZestyZapus werkt niet meer op oudere systemen. Gebruikers met een x32 bit computer kunnen 16.04 ophalen. Live screenshot Xubuntu x64Lubuntu blijft wel ondersteuning bieden voor beide x32 of x64 maar is wel iets eenvoudiger en bied minder mogelijkheden.

We gaan verder met de geïnstalleerde XUbuntu. Na de nodige systeem updates gaan we op zoek naar Plank dat kan met Synaptic of via Software, wij kozen voor software. Plank installeren met Software houd in dat er een nieuwe schil over de  oude configuratie heen wordt gezet. In de afbeelding aan de rechterzijde Budgie die thema’s en instellingen onder de kap heeft. Als gebruiker liever alles bij het oude wil laten moet Plank worden geïnstalleerd met Synaptic, Budgie blijft dan achterwegen. Ingebakken is het Weerbericht een leuke app.

{Plank automatisch opstarten}

Altijd een probleem, voor Xubuntu gebruikers is het simpel gehouden.

In het blad Instellingen\Sessie en opstart. Klik op Toevoegen | Pas de bureaublad-opstart en het laadscherm aan. Scrol naar:  Budgie-plank (plank dock for Budgie-desktop) klik op instellen. Na de eerste herstart staat Plank automatisch op de desktop.

 


{Snel-toetsen instellen}

Eigenlijk moet dit als eerste gebeuren, in Budgie konden we Toetsenbord niet zo snel vinden. Snel-toetsen is een perfecte manier om snel en efficiënt toepassingen te openen of sluiten.

Verder met enkele voorkeuze toetsen:

 

Schakelen naar werkblad 1  Alt + 1
Schakelen naar werkblad 2  Alt + 2

Een schermafdruk opslaan in Afbeeldingen  Alt + p

Naar Instellingen  Alt + i
Persoonlijke map  Ctrl + e

Hulp Alt + h

Webbrowser starten  Alt + b   (b van browsen)
Zoeken  Ctrl + s

Sneltoetsen algemeen te gebruiken voor Microsoft en Linux

Ctrl alt Delete   Afsluiten of afmelden

Venster sluiten  Alt + F4   (Ontsnappen uit een actief venster)

Alles selecteren Ctrl + a   (Controleer alles)
Kopie maken Ctrl + c    (Copieer alles)
Plakken Ctrl + v    (Verder gaan in de map waar de kopie heen moet)


Libre Office 2017

Kijk goed naar het pad om de instellingen te veranderen naar Microsoft extensies.


 Afsluitend

De op één na lichtste variant van de grote Ubuntu familie, maar wat een kracht straalt dit uit. Alles werkt zoals je mag verwachten. Ongetwijfeld zullen er gebruikers klagen over Budgie toevoegingen. Kan je net zo goed Ubuntu Budgie installeren. Een kwestie van smaak! Linux Vrienden zijn bijzonder te spreken over deze combi. Niet? Installeer dan Plank met Synaptic zonder toevoegingen. Het kan allemaal.

Van ons weer 10 uit tien met twee vetten duimen