Live versie bekijken (USB stick)

Op plaats twee van Distrowatch. Is dat terecht? We gaan het dit het laatste weekeinde van april 2017 samen met u bekijken.

Na het opstarten als eerste het Bureaublad somber. Opvallend veel distros openen met een saaie wallpaper.

Live verbaast ons, bijna alles uit de box werkt. Met uitzondering van WIFI

  • Printer – YouTube – NPO TV – werken alle drie in live mode

Door met Debian geïnstalleerd

 

Zoals gewoon, eerst systeem-updates afmaken voor een juiste werking, de bugs zijn hiermee hopelijk door de makers gewist en vervangen voor up-to-date scripts.

Het instellen van energie instellingen, staat in KDE versies op snel pauze ingesteld.

We laten de instellingen voor batterij-modus met rust, die staan bijna altijd goed.

 


Problemen met Nederlands (Lokaal)

Bekijk de afbeelding goed en zie dat het nog steeds niet in orde is bij Debian. Klikken we help open om te zien hoe Nederlands als systeemtaal moet worden gerealiseerd en iets verder in help vermeld staat dat daartoe een speciale add  knop voor is toegevoegd? Zoek maar en ge zult niets vinden. En net zo als als wij gewend zijn bij Debian je komt niet verder. Forums hebben het er maar druk mee. Zoeken met Google zoekmachine “Debian systeem-taal veranderen” leveren alleen gefrustreerde  vragenstellers op.

Verder met Debian Apper software manager voor Debian.

Ook hier geen oplossingen voor het taalprobleem. Evenmin voor drivers (WIFI  ) weet u nog? Niets te vinden. Natuurlijk is alles te fixen. Maar voor Linux Vrienden houdt het op als een versie (welke dan ook) niet kan of wil voorzien in eenvoudige apps zoals een Driver-manager of goede softwarewinkel het moment is aangebroken om afscheid te nemen en op zoek te gaan naar een Linux systeem dat alles wel in orde heeft. En met we wisten het niet, is te vertalen naar dat willen we niet. Debian heeft een bijzonder grote achterban en er is enorm veel documentatie in omloop, maar niet met antwoord op simpele kwesties. Voor de live usb-stick versie 9 uit tien punten De installatie versie scoort een onvoldoende. Sorry!


CCV gaat verder en bekijkt Debian Live 8.8 Live op USB

En dat is weer bijna alles uit de box:

  1. Wifi 
  2. Lan
  3. NPO Live
  4. YouToube
  5. Printer

Debian Live 8.8 maakt het waar.


Debian Jessie 8.8 Mate geïnstalleerd

Eén van de weinige positieve meldingen is dat Debian zuinig met rekenkracht om gaat.

Neem een mediaspeler, onze voorkeur gaat uit naar Videolan (VLC)

Met synaptic lukt het niet (Mist onderdelen).

OfficeGimp  wel aanwezig.

Ons verhaal over Debian Jessie Mate stopt hier. Systeem updates? Configuratiecentrum laat afweten, ook een toepassing voor drivers en printers is niet te vinden.
Linux Vrienden zijn na een paar uur surfen om oplossingen te vinden niet wijzer geworden. Veel documentatie waar je niet doorheen komt.  Een voorbeeld, zoeken met Google: Systeem updates voor Debian Jesse 8.8 Mate installeren. Geen oplossingen gevonden. Er is een handleiding waar je een maand in kan bladeren en toch deze simpele vraag niet kan vinden. Debian Live 9 uit tien. Debian geïnstalleerd? Neem Ubuntu of Mint en frustraties blijven uit. 12 05 2017


Debian 9 Stretch uitgebracht 17-06-2017