Alles over Linux.


Linux Mint Mate 18.3

Kleine ergernissen na Firefox update 21-03-2021.
Desktop pictogram van Firefox is een stuk groter als alle andere.
Is niet zo erg, maar toch vragen wij ons af: waarom nou?

Na wat gezoek en een gemompelde vloek, de oplossing.
Het zit in de afdeling ” Thema’s ”

Het te volgen pad:

Menu/Configuratiescherm/Uiterlijk/Aanpassen/Pictogrammen

 

In dit tafelblad kan gekozen worden voor een Pictogrammen thema.
Kies voor: ” Adwaita ” en een reus van het Pictogram.
Kies voor: ” Mint-X-Aqua ” en het Pictogram is weer de juiste maat.

 

Linux Vrienden verwachten wel dat dit kleine probleem snel wordt opgepakt door het Linux Mint Collectief (Administrators) 22 03 2018

Onze voorkeur gaat uit naar Adwaita !!!

 


Te groot bureaublad Firefox pictogram

Opgelost.

 

Na de laatste update van Firefox maart 2018 is het normale pictogram in één klap dubbel zo groot geworden. Is allemaal niet zo erg, toch hebben Linux Vrienden meerdere vragen ontvangen van verschillende leden die het weer willen hebben zo als gewoon.

De oplossing is het vervangen van het nieuwe icon voor de standaard versie die nog in de map staat waar alle pictogrammen opgeborgen staan.

Het Pad:  Computer/Usr/Share/app-install/icons

Klik op bijgevoegd screenshot voor het grotere exemplaar en bestudeer deze.

Mocht het desondanks toch te lastig zijn neem dan contact met onze helpdesk op. Wij helpen u graag verder. De moeilijkheidsgraad is niet hoog, goed kijken en tot u nemen, het is echt te doen.

 


Mislukt updatebeheer

De laatste tijd veel vragen over pakkettenbeheer. Gebruikers raken lichtelijk in de stress en gaan Linux Vrienden bellen. Een enkeling net 22.20 h. gerust moeten stellen. Wij ervaren het zelf ook. Iets is niet helemaal zo als het hoort te gaan.

De oplossing is: klik op verversen en maak de updates af. Negeer de mededeling “Stap over op een spiegelserver” want die zijn nog minder up-to-date. Maak de update af en misschien nog een keer. Uiteindelijk komt alles goed en staat er een mooie groene vink in het update schild. Hopelijk bereiken meerdere klachten uiteindelijk de dames en heren moderators en komt er snel een update waarmee alles weer als vanouds is.

 


 

BIOS en UEFI.

Linux persistent geïnstalleerd op een externe usb-schijf van 80 gb wil niet opstarten. Om op te starten met USB of DVD-rom moet het bootmenu worden ingeschakeld. Start de computer op met F9 ingedrukt, HP computer. Iedere computer heeft een eigen bios instelling. Klik hier voor een lijst van gangbare merken en de toetsen-instellingen. Laptoppen en computers uit de tweede generatie zijn eenvoudig te benaderen. Deze starten op met een BIOS “Basic input/output system“. De laatste generatie start op in UEFI, veel veiliger maar ook lastiger om te manipuleren. Plaats een reactie als uw merk niet in de pdf lijst staat. Wij zoeken het uit en plaatsen een tegen-reactie in berichten, Gewoon mailen kan ook.


Snel-toetsen instellen Linux.

Open: Menu\configuraties\sneltoetsen. Staan al wat snelkoppelingen toegewezen maar de meeste niet. Er is de mogelijkheid om zelf toetsencombinaties toe te voegen door op een niet toegewezen, snelkoppeling. In dit voorbeeld “Afmelden” Klik op afmelden (deze is nu blauw geselecteerd) en voer als voorbeeld in: Ctrl+A het is meteen te testen door Ctrl A in te tikken. Wij hebben Internet openen aangemaakt met de combinatie Ctrl+B (start de browser) Maak wel even een lijstje met de koppelingen die nieuw zijn aangemaakt. Veel gebruikte toetsen zijn: Ctrl en Alt (linkerzijde Alt). Gevolgd door een letter. Deze snel Menu\Favorieten\Afdrukbeheerkoppelingen werken alleen voor Linux. Windows en Apple gebruiken eigen methodes. Klik hier voor een pdf met uitleg over snel-toetsen voor Linux algemeen.


Wifi werkt niet Linux.

In een enkel geval komt het voor dat een WIFI verbinding aanmaken niet lukt. Gebruiker vult alle gegevens precies in zoals het moet. De “SSID” plus de “WPA & WPA2 persoonlijk” staan exact ingevuld en op de juiste plaats. Maar helaas na verschillende pogingen lukt het niet om de verbinding tot stand te brengen. (Klik op de afbeelding voor de wizard verbindingen). De SSID en WPA WPA2 sticker zit aan de onderzijde van uw router. Het helpt ook wel eens om de router van uw provider even uit en na een paar minuten weer in te schakelen. Schakel laptop uit en dan als eerste weer aan. Nu de router aanzetten en controleer of het wifi lampje aan gaat.  Vaak is er nu spontaan een draadloze verbinding. Zo niet herhaal dan de bovenstaande handelingen. Als alle stappen niet werken neem dan even contact op met de helpdesk van Computerclub Voorburg.


Actieve taakbalk #1

Dagelijks naar meldingen in de actieve taakbalk zoeken. Update-beheer roept om aandacht, de vertrouwde veilig-vink is nu een aandachtsteken. Klik op de i in 1 en vul het wachtwoord in om de updates binnen te halen. Eenmaal klaar is de vink weer in het schild. Pijl 2 laat het WIFI pictogram zien. Verbonden met onze router. Klik op twee om andere routers van buren te zien. Om verbinding te verkrijgen moet een wachtwoord worden ingevoerd. Kijk in Actieve Taakbalk Linux OS naar, internetverbinding met utp kabel. We zien dus dat de activiteiten van Linux scherp gemonitord dienen te worden. Aanbevolen is om de 15 minuten even naar meldingen te kijken.

 


Over de taakbalk #2

Alles wat rechts onder in de taakbalk staat werkt en is actief. Alle software staat passief te wachten om te mogen werken. Zij belasten de computer niet. Dat gebeurt wanneer eigenaar de software open klikt. Belangrijk is het update centrum, hiermee blijft het systeem up to date. U ziet een V teken in het schild, als dat een uitroepteken is geworden moeten er updates geïnstalleerd worden. Heel eenvoudig op het schild klikken en uitvoeren selecteren, wachtwoord invullen (zie Sticker). De beveiliging zal zich vaak melden dus gebruiker moet dat streng in de gaten houden.

 

 


Printer toevoegen.

Een printer in Linux is een ander verhaal. Sluit de printer aan en start de computer op. U heeft geluk want de printer staat er al bij. Niets voor hoeven doen. Hij staat er niet bij? Klik dan op toevoegen zo als in het voorbeeld. Op enig moment zal een wizard vragen om welk model het gaat. Zoek uw printermodel op en klik op installeren. Wifi printer toevoegen werkt op een zelfde wijze gelijkend Microsoft. Tot slot: in de database van Linux staan duizenden printers, de kans dat de uwe er niet bij zit is dus 50%. Recente printers lukt meestal wel, oudere niet. De keuze is aan u, een nieuwe printer of dan maar een nieuwe laptop, met de kans is dat die nieuwe computer uw printer ook niet kan installeren. Open: Menu\Favorieten\Afdrukbeheer


Freeware voor Linux.

Met Linux Softwarebeheer is het mogelijk te installeren of te verwijderen. In de afbeelding de hoofdstukken met in ieder hoofdstuk honderden programma’s. Om te installeren met moet het root wachtwoord worden ingevoerd. (Sticker). Zoeken per hoofdstuk of in zoeken invullen wat gewenst is. De software moet per keer worden geïnstalleerd. De reeds geïnstalleerde software is te herkennen aan een groene vink.  Gebruiker kan alles in één keer invullen in het zoekvenster van Synaptic pakkettenbeheer, het verschil met softwarebeheer is dat de naam van de gewenste software daar precies moet worden ingevuld.

 


In Softwarebeheer zoeken.

In ons voorbeeld hebben in het zoekvenster “Dropbox” ingetypt, en wel in Softwarebeheer \Freeware voor Linux de afbeelding één rij hoger. Dropbox zit in het standaardpakket van Linux Mint. Al snel springt de wizard open met boven in het blauw geselecteerd Dropbox. Dubbelklik er op en de installatie zal beginnen. Wacht even tot dat er een groene vink naast Dropbox verschijnt.  Nu naar Menu\alle toepassingen\internet en ja hoor Drpbox staat er tussen. Klik er op met een rechtermuisklik voor een keuzemenu. Kies uit de volgende mogelijkheden. Toevoegen aan bureaublad | Toevoegen aan paneel | In mijn favorieten tonen. Enz. Open daarna Dropbox en de rest laat zich raden, invullen van uw account of een nieuw account aanmaken.

 


Firefox talen verwijderen.

Net Linux geïnstalleerd alle updates binnen gehaald en verder alles ingesteld naar smaak. We gaan internetten. Voor geïnstalleerd door de meeste Linux Bistro’s is Mozilla Firefox, hoog in de top drie van meest gebruikte browsers. Openen en we zien alles over Firefox. Wij van CCV willen https://www.google.nl als hoofdpagina klik hier. Er staat NL maar een willekeurige pagina gaat open in het Engels. Bijvoorbeeld Facebook uk. Dat gaan we instellen. Klik hier. Mooi de twee onder Nederlands [NL] Verwijderen en Firefox opnieuw starten. De UK aanbevelingen zijn weg, uitsluitend NL tenzij de website uit een ander taalgebied komt. Favorieten in de werkbalk zetten klik hier.  Open de blauwe ster en selecteer voor Bladwijzer aanmaken op de bladwijzer-balk, regel 2 in de kleine wizard. Daar hebben we ook behoorlijk wat vragen over gehad van CCV leden. Standard staat geschiedenis onthoud in de meeste browsers aan. Linux Vrienden willen de PC schoonhouden dus dat moet anders. Klik hier.


Bluetooth en Linux

Vragen over bluetooth komen regelmatig bij Linux Vrienden binnen. Met Linux heeft gebruiker een Distro waar van alles mee kan. Tijdens het installeren van Linux zelf worden de meest voorkomende pakketten voor-geïnstalleerd. Er moet een keuze gemaakt worden door de moderators van dit wel en dat niet. Er zijn honderden zo niet duizenden softwarepakketten beschikbaar die na het installeren naar smaak kunnen toegevoegd via Softwarebeheer of Pakketbeheer.

De stappen:

  1. Menu\Pakketbeheer (Voer wachtwoord in)
  2. Zoek naar “blueman” selecteer Toevoegen
  3. Open Menu\Voorkeuren en zoek de BT adapter. Gevonden?
  4. Open Bluetooth-beheer
  5. Bluetooth apparaat koppelen

In die zelfde rij staat ook: Bluetooth voorkeuren aanpassen.

Klaar. Klik op reactie om een opmerking of vraag te stellen.

info@computerclubvoorburg.nl een e-mail sturen kan ook.


Taal niet volledig Nederlands

Een enkele keer is dat de Vrienden van Linux ook overkomen, het komt in orde na de volgende aanpassingen. Allereerst direct na het installeren aanbevolen updates bijwerken. Deze stap voorkomt veel problemen bij het gebruik van Sereana. Open menu\configuratiescherm en klik taal open. De Nederlandse talen zijn niet volledig geïnstalleerd, aanvinken en klik op uitvoeren. De talen worden bijgewerkt. Na het opnieuw opstarten zijn alle Engelse toevoegingen vervangen voor Nederlandse.

 

 


 

Drivers installeren

Mijn geluid en draadloze-netwerk adapter werken niet. Een vaak voorkomende vraag. In de meeste gevallen zal na dat de broodnodige updates binnen zijn gehaald het systeem in z’n geheel werken. Linux Mint heeft een enorme hoeveelheid drivers in de ISO gestopt om de meeste laptoppen en computers direct te laten werken. Problemen zijn er voor zeldzame of liever gezegd apparaten waarvan er maar een beperkt aantal gemaakt zijn. Linux Club komt ze regelmatig tegen. Het wil gewoon niet lukken terwijl in Microsoft wel alles werkt. We spreken hier wel over uitzonderingen. Open “stuurprogramma’s-bijwerken” en wacht op de uitslag. In ons voorbeeld werkte de WIFI adapter niet. Na het aanvinken van de driver was een herstart nodig om de wifi verbinding tot stand te brengen. Lukt het absoluut niet om alles naar wens aan te krijgen kan uitwijken naar een andere Linux collega, bijvoorbeeld Ubuntu uitkomst bieden.

 


Drie sudo opdrachten voor het installeren van simplescreenrecorder

sudo add-apt-repository ppa:maarten-baert/simplescreenrecorder
sudo apt-get update
sudo apt-get install simplescreenrecorder

Regel voor regel !!



 

Deel twee van linux-vragen geeft uitleg over de verschillende toepassingen zoals ze door Linux-Vrienden staan ingesteld zo dat het bijna lijkt op de Microsoft Windows 7 instellingen. Er zijn wel wat verschillen maar daar merk je na een paar dagen niet veel meer van. 90% van de computergebruikers werkt met internet, voornamelijk e-mail youtube facebook twitter skype. Daarin zijn geen verschillen waarneembaar. In de map “Persoonlijke map van Mint” staan dezelfde mappen als die van mijn documenten in Windows 7.