{ZestyZapus}

Ubuntu Gnome 17.04. 13 en 14 04 2017 Nieuwsgierig zoals we zijn deze frisse Gnome versie op USB en de live versie snel opgestart. Gnome ziet er nogal sober uit, niet alleen deze maar die van Suse en Fedora ook. Na de eerste opstart een wizard met tips en help.

Van uit de Live versie maar meteen aan het installeren geslagen. Ubuntu laat zich eenvoudig op harde-schijf zetten, trouwens de hele Ubuntu familie is simpel gehouden door de makers. Het eerste beeld is inderdaad kleurloos, dus een frisse wallpaper opgehaald om wat vrolijker aan het werk te gaan.

Als eerste de nodige Ubuntu updates.

Linker afbeelding is een tweaktool, afstelhulp. Bestudeer deze hulp aandachtig want Gnome is en blijft Gnome. Instellingen zijn aan te passen maar het blijft miniem.

Nog iets wat als een minpunt naar voren komt is dat de gekozen taal (Nederlands) een mix is van UK en NL. Daar moet aan gewerkt worden. En dat viel ook weer tegen. Zoeken naar een oplossing in software met als resultaat? Synaptic is aanwezig. En met synaptic is alles een stuk eenvoudiger.

Libre Office 2017 taal is UK

Opende Libre Office eerst in het Engels na het zoeken in Synaptic naar local en meteen ook voor Firefox waren die problemen opgelost. Let op! In Synaptic door scrollen naar local voor Office en Firefox en die alle twee markeren voor installatie. Met synaptic ook gezocht naar Plank een dock gelijkend op dat van Apple. In Fedora nog niet en Suse is Plank wel te installeren.

 

Open een toepassing die in de plank moet komen. Het juist verschenen toepassing pictogram met een rechtermuisklik vastzetten. Een pictogram verwijderen? Rechtermuisklik en vink vastzetten weg. Simpeler kan niet.


 {Deel 2 Plank}

Na een herstart zie ik Plank niet meer, hoe kan dat Linux Vrienden? Dat klopt, er moet een toepassings-starter aangemaakt worden. Goed lezen en afbeeldingen bekijken dan zal het zeker lukken.

De volgende stappen precies opvolgen. Voorbeeld 1 . Toepassingen\Systeem\Startup-Applications in ons voorbeeld het volledige pad: Other-Locations\Computer\usr\bin\plank Afbeelding Als dat alles goed is ingevuld start Plank nu automatisch op. Mislukt? Gewoon opnieuw proberen, waarschijnlijk iets overgeslagen of gemist. Hierboven staat het bewijs, het moet en zal lukken. Starter is klaar!


 {Toetsenbord}

Ondanks dat Plank er in staat om snel toepassingen te openen is Toetsenbord met voorkeurs sneltoetsen onmisbaar. Voor een volledige uitleg verwijzen we naar onze Suse of Fedora pagina’s.


Software openen om Synaptic te installeren waar mee veel meer toepassingen opgehaald kunnen worden die Software niet kan leveren. In het voorbeeld een applicatie voor Bluetooth.


{Afsluitend}

Ubuntu is krachtig voor de dag gekomen met deze release en bied gebruiker veel meer vrijheid om aan te passen naar eigen smaak. Een klein minpuntje is de taal waar gebruiker nog al wat voor moet zoeken en schakelen om alleen Nederlands te zien. De voordelen zoals Synaptic en het media gedeelte wat meteen na de eerste opstart al werkt. En vergeet voor al het gemak van Plank niet. Linux Vrienden waren al fan van de hele Ubuntu familie en dat is met Ubuntu Gnome alleen maar versterkt. 10 uit tien met een dikke duim en een vette handshake