Orion 1.8.5 KDE

Om te starten een verslag over onze bevindingen in live USB mode.

Bedoeld voor oud en nieuw! Wij hebben de Live CD 512 MB op USB gezet.

Live bekeken op onze Dell i7 – HP 6510b – HP 6710b en zijn geen onoverkomelijk-heden  tegen gekomen, alles uit de box:


 1. WIFI
 2. Lan
 3. Beeldscherm
 4. YouTube
 5. Live TV NPO
 6. Printer

Verbaast dat alles in 512 MB past gaan we de mogelijkheden opzoeken.


We gaan installeren, althans een poging daartoe wagen.

Als lezer als iets gevorderd is moet het lukken. Linux Vrienden bleven steken in automatische modus. (Zie manuaal Q4os) waarin beschreven staat dat alles vanzelf gaat in automodus. Dat klopte niet helemaal. Tijdens het installeren liep de boel vast op een volle harde schijf met een bijbehorende foutmelding.

Na enig zoeken en surfen was de oplossing snel voorhanden.

Bij het aanmaken van partities moet het voorbeeld van de afbeelding links het eind resultaat zijn. In precies deze partitie “Mount point” (Koppelpunt)  moet Q4OS worden geïnstalleerd. Al het andere zal niet werken. Let op! Device /dev/sda met het nummer van uw schijf van 0 tot waarin de partitie is gereserveerd voor installatie. Dit voor gebruikers die virtueel werken.


Deel twee is Grub installeren

Deze wizard is de volgende welke in beeld verschijnt.

Vink ja aan, zonder “Grub” kan de computer niets vinden om te kunnen opstarten (Booten).Het installatie proces is kort, ongeveer 12 minuten.

Wij testen met een IBM T61.

Intel Centrino dual 1.80 GHz. 2 GB DDR. 250 GB SSD Samsung.

 

Meteen na de eerste herstart komt een wizard met het voorstel om updates en het Desktop profiel in orde te maken. Wij hebben gekozen voor de simpele {Full featured versie}


Het bureaublad na een tijdje zoeken, schuiven en regelen ziet er uit zo als CCV het graag heeft.Inclusief de toepassingen die wij altijd gebruiken:

 • Libre Office
 • Gimp
 • Qbittorrent
 • Screenshot
 • VLC
 • Chromium
 • Gparted

Werkend: WIFI  wel iedere keer na uitloggen of opnieuw starten inschakelen. De verbinding staat aan maar internet niet, dat werkt pas als op de ssid (Service Set Identifier) geklikt is, te herkennen aan de gele verbindingsstreep met een vinkje er voor.


Q4OS is een perfect OS voor oude en nieuwere systemen.

Wij van Linux Vrienden hebben eindelijk een distro wat voor oude XP computers gebruikt kan worden. Een P4 met 10 GB harddisk en 512 MB ram volstaat. CCV geven voor Live en geïnstalleerd 10 uit tien met twee dikke duimen plus een ferme welkoms handshake      14 05 2017


Q4OS 1.8.8, Orion new release!
15-09-2017